Tervetuloa leipomaan!


Leipominen on hauskaa! Leivo vaikka yhdessä kaverin tai perheen kanssa. Kokeile ja maistele, joskus onnistut, toisinaan tuloksena on kärähdys tai lässähdys. Ei haittaa, uusi yritys! Voit leipoa alusta asti itse tai käyttää valmistaikinaa, tai sulata vaikka pakastekakku. Kaikki osaavat leipoa!
Leipominen on raaka-aineiden yhdistelemistä ja kypsentämistä eri tavoilla. Kun vatkaat, vaivaat, pilkot tai kypsennät ainesosia, tapahtuu niissä aisteilla havaittavia muutoksia värissä, tuoksussa, rakenteessa, äänessä ja maussa.
Video by Alan Travers


Leipoessasi saat käyttää kaikkia aistejasi, siksi Taikinan taju -verkkonäyttely on jaettu viiteen osaan aistiemme mukaan. Taikinan tajussa on tietoa leivonnan kemiasta ja suosikkileivonnaisista sekä ajatuksia aktivoivia kysymyksiä, leivontavinkkejä ja -ideoita. Lopuksi voit testata oppimaasi hauskassa tietovisassa.

Tulet huomaamaan, että leivonnan lopputulos onkin oikeastaan aistien tukemaa aivotyötä. Leipominen on kokonaisvaltainen elämys, jossa eri aistit kietoutuvat toisiinsa. Meillä on myös lukemattomia muistoja ja tiedämme erilaisia asioita. Kun aivomme yhdistävät muistot ja tiedot aistien välittämien viestien kanssa, syntyy jokaiselle maistajalle omanlainen elämys. Leipomista ei voi oppia pelkästään lukemalla ohjetta, leivontaa oppii vain leipomalla. Nyt kokeilemaan!


Taikinan taju -verkkonäyttely perustuu Hotelli- ja ravintolamuseossa 2018-2019 esillä olleen Taikinan taju -näyttelyn sisältöihin. Verkkonäyttely on suunnattu kaikille leivonnasta kiinnostuneille ja erityisesti sitä voi hyödyntää peruskoulun kotitalousopetuksessa. 

Taikinan taju -näyttelyn käsikirjoitti Tiina Kiiskinen ja verkkonäyttelyn toteutti Hanna Larjavaara.