Vinkki
Täytekakkupohja lässähtää usein keskeltä kun sen ottaa ulos uunista. Kakku pysyy kuohkeana, kun kakkuvuoan uunista otettuasi tiputat sen 30 senttimetrin korkeudelta pöydälle. Kuulostaa uskomattomalta, mutta kikka toimii!
Kuva: Aino Vesikansa
Tiesitkö tämän?
Jokainen suomalainen heittää pois vuosittain keskimäärin 20-25 kg syömäkelpoista ruokaa. Rahassa arvioituna roskiin menee noin 125 €. Eniten roskiin menee vihanneksia ja juureksia, leipää sekä maitotuotteita. Suuri osa tästä ruoasta olisi vielä syömäkelpoista, ja syömäkelpoisuuden voi usein todeta aistinvaraisesti muun muassa haistamalla ja maistamalla.
Leivonta on hyvä tapa vähentää ruokahävikkiä, sillä tähteitä voi hyvin käyttää leivontaan. Perunamuusin loppu rieskoihin, purkin pohjalle jäänyt kermaviili sekä nahistuneet juurekset ja juustonkannikat raasteena sämpylöihin tai suolaisiin piirakoihin.
Historiallinen leivonnainen
Karjalanpiirakoita leivottiin ennen lähinnä Karjalassa, mutta nykyään niitä syödää koko maassa. Perinteisesti niihin on laitettu esimerkiksi ohrapuuroa tai perunamuusia, mutta nykyään tunnemme parhaiten riisipuurotäytteiset piirakat. Tiesitkö, että karjalanpiirakalla on oma emoji?
Lue lisää karjalanpiirakan historiasta Suomi syö ja juo -blogista
Pohdi
- Mitä tuoksu voi kertoa leivonnaisesta?
- Millaisia leipomiseen liittyviä tuoksuja muistat? Mikä on lempituoksusi ja millaisia muistoja se tuo mieleesi?
Kokeile
- Kokeile syödä vaikkapa karjalanpiirakkaa sieraimet suljettuina. Avaa sitten sieraimet niin, että voit myös haistaa. Muuttuuko makukokemus?