Tuoksuu jo!

Haju on neutraali hajuaistimuksia kuvaava sana, mutta miellyttävää hajua sanotaan yleensä tuoksuksi. Ruokien hajuja kutsutaan usein aromeiksi. Mikään ei oikein maistu miltään kun on nuhainen ja nenä on tukossa. Eikä ihme – jopa 80 % mausta aistitaan haistelemalla eikä maistelemalla. Esimerkiksi vaniljan maku on itse asiassa haju. Vain 20 % on "pelkkää" makua. Hajuaisti kertoo leivonnaisen kypsymisestä, uunista leviävä tuoksu luo osaltaan ennakkokäsitystä tulevasta makuelämyksestä. 


Vinkki


Täytekakkupohja lässähtää usein keskeltä kun sen ottaa ulos uunista. Kakku pysyy kuohkeana, kun kakkuvuoan uunista otettuasi tiputat sen 30 senttimetrin korkeudelta pöydälle. Kuulostaa uskomattomalta, mutta kikka toimii!


Kuvassa vasemmalla kuohkea kakkupohja, ja vasemmalla lässähtänyt kakkupohja.

Kuva: Aino VesikansaTiesitkö tämän?


Jokainen suomalainen heittää pois vuosittain keskimäärin 20-25 kg syömäkelpoista ruokaa. Rahassa arvioituna roskiin menee noin 125 €. Eniten roskiin menee vihanneksia ja juureksia, leipää sekä maitotuotteita. Suuri osa tästä ruoasta olisi vielä syömäkelpoista, ja syömäkelpoisuuden voi usein todeta aistinvaraisesti muun muassa haistamalla ja maistamalla.

Leivonta on hyvä tapa vähentää ruokahävikkiä, sillä tähteitä voi hyvin käyttää leivontaan. Perunamuusin loppu rieskoihin, purkin pohjalle jäänyt kermaviili sekä nahistuneet juurekset ja juustonkannikat raasteena sämpylöihin tai suolaisiin piirakoihin.Historiallinen leivonnainen


Karjalanpiirakoita leivottiin ennen lähinnä Karjalassa, mutta nykyään niitä syödää koko maassa. Perinteisesti niihin on laitettu esimerkiksi ohrapuuroa tai perunamuusia, mutta nykyään tunnemme parhaiten riisipuurotäytteiset piirakat. Tiesitkö, että karjalanpiirakalla on oma emoji?


Lautasella karjalanpiirakoita, joiden päällä koristeena silputtua ruohosipulia.


Lue lisää karjalanpiirakan historiasta Suomi syö ja juo -blogista


Pohdi


  • Mitä tuoksu voi kertoa leivonnaisesta?
  • Millaisia leipomiseen liittyviä tuoksuja muistat? Mikä on lempituoksusi ja millaisia muistoja se tuo mieleesi?

Kokeile


  • Kokeile syödä vaikkapa karjalanpiirakkaa sieraimet suljettuina. Avaa sitten sieraimet niin, että voit myös haistaa. Muuttuuko makukokemus?