Tuntoaistin avulla voit tunnistaa muun muassa, milloin hiivataikina on valmis. Kun
sekoitat jauhot nesteeseen ja vaivaat taikinaa huolella, se muuttuu vähitellen venyväksi,
kimmoisaksi ja helposti muotoiltavaksi. Taikinaan muodostuu joustava ja
kimmoisa sitko, joka on tärkeä hiivaleivonnaisten onnistumisen kannalta. Sitko
on taikinan sitkoproteiinien eli gluteniini- ja gliadiini-proteiinien muodostama
joustava verkosto, johon taikinan vesi ja jauhojen tärkkelys sitoutuvat.
Tiesitkö tämän?
Vehnä, ruis ja ohra ovat haitallisia keliaakikoille. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion. Suolinukkavaurion takia ravintoaineet eivät imeydy elimistöön kunnolla. Sen sijaan kauratuotteita suurin osa keliaakikoista pystyy käyttämään. Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.
Gluteenittomassa leivonnassa on tärkeätä muistaa, ettei gluteenia sisältäviä ainesosia pääse sekoittumaan missään vaiheessa gluteenittomaan ruokaan tai leivonnaisiin. Gluteenittomat jauhot on säilytettävä erillään tavallisista jauhoista. Käytä leivonnassa puhtaita astioita ja välineitä. Puhdista sähkövatkain tai yleiskone huolellisesti jauhopölystä ennen leivontaa. Huomaa myös kaulimen ja pullasudin puhtaus. Käytä puhdasta esiliinaa. Käytä vain puhdasta leivinpaperia ja leivinliinaa gluteenittomille leivonnaisille.
Historiallinen leivonnainen
Ruisleipä on valittu Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön järjestämässä äänestyksessä kansallisruoaksemme. Lue lisää ruisleivän historiasta Suomi syö ja juo blogista
Kuva: Pekka Helin
Pohdi
- Miksi vatsaan sattuu jos syö liikaa taikinaa?
- Mitä tuntoaistisi kertoo sinulle taikinasta?
Kokeile
- Harjoittele pitkon letitystä ja haasta itsesi kokeilemaan letitystä neljällä. Voit kokeilla sitä ensin vaikkapa köyden pätkillä, ellet voi leipoa pullataikinaa.
Katso ohje Kinuskikissan videolta.