Kuulostaako kypsältä?

Ääniaallot kulkevat korvakäytävää pitkin tärykalvoon. Syödessäsi esimerkiksi rapeaa patonkia ääni kuitenkin välittyy sisäkorvaan kallon luiden välityksellä. Toivotunlainen ääni voimistaa makukokemusta – ilman rouskuvaa ääntä on näkkileivän syömisen kokemus pilalla, vaikka leipä ei varsinaisesti olisi pilaantunutta. Aistimme monesti huomaamattamme kuulolla, mikäli kaikki ei ole kohdillaan leivonnaisessa. 


Vinkki


Kuuloaistia voi hyödyntää myös leivonnassa. Kun kopautat uunista nostetun leivonnaisen pohjaa, sen kumahduksesta voit arvioida kypsyyttä. Jos leivän pohjasta kuuluu ontto kopsahdus, on leivonnainen kypsää.


Nainen raidallisessa essussa käsittelee ruisleipiä pöydällä. Takana ikkuna.

Kuva: Pekka Helin, Keski-Suomen museo



Tiesitkö tämän?


Rasva vaikuttaa leivonnaisten koostumukseen, rakenteeseen, suutuntumaan, makuun ja säilyvyyteen. Erilaisilla rasvoilla on erilaisia ominaisuuksia ja tehtäviä leivonnassa. Leivontaan käytetään yleensä voita, leivontaan tarkoitettuja margariineja ja kasviöljyjä. 

Kasviöljyt, kuten rypsi- ja oliiviöljy, ovat terveellisin vaihtoehto, joten niitä kannattaa suosia leivonnassa aina kun mahdollista.  Koska kasviöljy ei vaahtoa eikä sovellu nyppimällä valmistettuihin taikinoihin, sitä ei voi käyttää esimerkiksi murotaikinoissa tai voitaikinoissa. Hiivataikinoihin voidaan käyttää lähes kaikkia rasvavalmisteita, myös öljyä.  



Historiallinen leivonnainen


Mustikkapiirakka on yksi rakkaimmista leivonnaisistamme. Sen valmistamiseksi on lukuisia ohjeita ja sitä voi tehdä monella tapaa. Pidätkö sinä eniten rapeasti rapsahtavasta muropohjasta, hiljaisesti taipuvasta pullapohjasta vai kostean kuohkeasta torttupohjasta? 


Mustikkapiirakka suorakaiteen muotoisessa uunivuoassa..

Kuva: Ilegalni/Pixabay


Lue lisää mustikkapiirakan herkullisesta historiasta Suomi syö ja juo -blogista.


Pohdi

  • Mitä hyötyä kuuloaistista on leipomisessa?
  • Mitä aisteja käytät kun syöt leipää?


Kokeile

  • Kokeile syödä perunalastua korvatulpat korvissa, muuttuuko aistimus?
  • Myös musiikilla on vaikutusta maistamiskokemukseen. On tutkittu, että makujen aistiminen on vahvempaa musiikkia kuunnellessa, ja että erilaiset maut yhdistetään erilaisiin säveliin ja instrumentteihin. Kuuntele erityylisiä musiikkikappaleita samalla kun syöt vaikkapa ruisleipää. Muuttuko syömisen aistikokemus?