Leivonnaisen lämpötila vaikuttaa paljon makujen aistimiseen. Aivan kuumana ja ihan kylmänä syötävät leivonnaiset maistuvat vähemmän suolaiselta tai makealta.
Ruoan tai leivonnaisen maku on tosiasiassa kaikkien viiden aistin yhteisvaikutus. Yksikään aisti ei toimi yksinään, vaan ne ovat toistensa kanssa vuorovaikutuksessa tuottaen
Vinkki
Valmiit pakastetaikinat sopivat hyvin suolaisten piirakoiden ja pasteijoiden leipomiseen. Täytteeksi vaikka tonnikalaa ja ranskankermaa, jauhelihaa ja riisiä tai fetaa ja pinaattia. Kokeilemalla löydät suosikkisi!
Kuva: Micheile Henderson/Unsplash
Mausta suolaisten piirakoiden ja pasteijoiden täytteet reippaasti yrteillä ja mausteilla, jotta maku erottuu miedosta taikinasta. Maut tasaantuvat uunissa, mutta eivät enää voimistu.
Tiesitkö tämän?
Monen herkkuleivonnaisen raaka-aineena käytetään kaakaojauhoa tai siitä valmistettua suklaata. Erilaisia suklaalajeja on neljä. Tumma suklaa, maitosuklaa, valkosuklaa sekä uusin keksintö, rubiinisuklaa. Rubiinisuklaa on luontaisesti pinkkiä. Se tehdään rubiinikaakaopavuista. Kaakao ja suklaa voivat tulevaisuudessa muuttua harvinaisiksi luksusherkuiksi, sillä ilmastonmuutos vaikeuttaa kaakaopapujen viljelyä, mikä puolestaan nostaa suklaatuotteiden hintaa.
Kuva: ally_j/pixabay
Historiallinen leivonnainen
Mokkapaloja leivotaan nykyään monessa kodissa ja ne ovat koulumyyjäisten ja turnausbuffettien suosikkeja. Ne tulivat Suomeen Ruotsista ainakin 50 vuotta sitten. Mokkapaloihin kuuluu kaakaopohja ja kahvilla maustettu kuorrute. Mokkapalat tunnetaan myös nimillä ruotsinparhaat, suklaaneliöt, masaliisat ja mokkaruudut.
Lue lisää mokkapalojen historiasta Suomi syö ja juo -blogista
Pohdi
- Miksi taikina maistuu joskus paremmalta kuin valmis leivonnainen?
- Pohdi miltä eri värit maistuvat. Miksi punainen väri usein yhdistetään makeaan makuun ja vihreä karvaaseen?
Kokeile
- Maistuuko leivonnainen erilaiselta, jos et näe mitä maistat?