Nyt maistetaan!

Ihminen tunnistaa makean, suolaisen, happaman, karvaan ja umamin eli lihaisan maun. Makea ja suolainen on yleensä helppo tunnistaa. Hapan ja karvas saattavat mennä keskenään sekaisin, ja karvas koetaan usein epämiellyttävänä. Umamin tunnistaminen vaatii harjoittelua. Makuaistin herkkyyteen vaikuttaa perimä sekä tottuneisuus eri makuihin.
Leivonnaisen lämpötila vaikuttaa paljon makujen aistimiseen. Aivan kuumana ja ihan kylmänä syötävät leivonnaiset maistuvat vähemmän suolaiselta tai makealta.

Ruoan tai leivonnaisen maku on tosiasiassa kaikkien viiden aistin yhteisvaikutus. Yksikään aisti ei toimi yksinään, vaan ne ovat toistensa kanssa vuorovaikutuksessa tuottaen 

Vinkki


Valmiit pakastetaikinat sopivat hyvin suolaisten piirakoiden ja pasteijoiden leipomiseen. Täytteeksi vaikka tonnikalaa ja ranskankermaa, jauhelihaa ja riisiä tai fetaa ja pinaattia. Kokeilemalla löydät suosikkisi!


Kuvan vasemmalla puolella näkyy puolikas pyöreä piirakka. Vasemmalle haarukka ja veitsi.

Kuva: Micheile Henderson/Unsplash


Mausta suolaisten piirakoiden ja pasteijoiden täytteet reippaasti yrteillä ja mausteilla, jotta maku erottuu miedosta taikinasta. Maut tasaantuvat uunissa, mutta eivät enää voimistu.

Tiesitkö tämän?


Monen herkkuleivonnaisen raaka-aineena käytetään kaakaojauhoa tai siitä valmistettua suklaata. Erilaisia suklaalajeja on neljä. Tumma suklaa, maitosuklaa, valkosuklaa sekä uusin keksintö, rubiinisuklaa. Rubiinisuklaa on luontaisesti pinkkiä. Se tehdään rubiinikaakaopavuista. Kaakao ja suklaa voivat tulevaisuudessa muuttua harvinaisiksi luksusherkuiksi, sillä ilmastonmuutos vaikeuttaa kaakaopapujen viljelyä, mikä puolestaan nostaa suklaatuotteiden hintaa.  


Kasa pähkinöitä puunkaarnasta valmistetun astian päällä.

Kuva: ally_j/pixabay

Historiallinen leivonnainen


Mokkapaloja leivotaan nykyään monessa kodissa ja ne ovat koulumyyjäisten ja turnausbuffettien suosikkeja. Ne tulivat Suomeen Ruotsista ainakin 50 vuotta sitten. Mokkapaloihin kuuluu kaakaopohja ja kahvilla maustettu kuorrute. Mokkapalat tunnetaan myös nimillä ruotsinparhaat, suklaaneliöt, masaliisat ja mokkaruudut.


Mokkapalaa vuoassa. Päällä valkoisia nonparelleja. Oikeasta alalaidasta leikattu pala.


Lue lisää mokkapalojen historiasta Suomi syö ja juo -blogista

Pohdi


  • Miksi taikina maistuu joskus paremmalta kuin valmis leivonnainen?
  • Pohdi miltä eri värit maistuvat. Miksi punainen väri usein yhdistetään makeaan makuun ja vihreä karvaaseen? 


Kokeile


  • Maistuuko leivonnainen erilaiselta, jos et näe mitä maistat?